A A A

To Τμήμα Ψυχολογίας και το Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσαν σε συνεργασία με τον Κλάδο Σχολικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σχολικής Ψυχολογίας. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 19-22 Νοεμβρίου 2015. Πρόεδρος του Συνεδρίου ήταν η κ. Χ. Χατζηχρήστου, Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 1000 σύνεδροι - σχολικοί ψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί ψυχικής υγείας, ειδικοί παιδαγωγοί, μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων όλης της χώρας, εκπαιδευτικοί και στελέχη εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες, μαθητές/μαθήτριες και γονείς. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν οι σύγχρονες τάσεις της Σχολικής Ψυχολογίας με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και  στη διασύνδεση της θεωρίας, έρευνας και καλών πρακτικών στο χώρο του σχολείου. Συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που απασχολούν τη σχολική κοινότητα και τους γονείς των παιδιών και των εφήβων, όπως είναι δυσκολίες συμπεριφοράς και μάθησης, ο εκφοβισμός, η διαπολιτισμικότητα και η διαφορετικότητα, προγράμματα πρόληψης και παρέμβασης, στήριξη των μελών της σχολικής κοινότητας κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης και διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα, ο πολυδιάστατος ρόλος του/της σχολικού ψυχολόγου και η παροχή συμβουλευτικών και ψυχολογικών υπηρεσιών στη σχολική κοινότητα, ο πολυδιάστατος ρόλος των εκπαιδευτικών, η συνεργασία σχολείου-οικογένειας και η διασύνδεση σχολείων, φορέων και πανεπιστημίων.


Προσκεκλημένοι ομιλητές του Συνεδρίου ήταν οι καθηγητές Shane Jimerson από το University of California (τίτλος ομιλίας: «School psychologists as advocates: The confluence of science, practice, and policy») και Stephen Brock από το California State University (τίτλος ομιλίας: «Enhancing student success: Promoting mental health in the school setting») οι οποίοι αναφέρθηκαν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και στο ρόλο του σχολικού ψυχολόγου στο πλαίσιο του σχολείου. Κατά την Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε προσκεκλημένη ομιλία του  Αν. Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ κ. Μ. Στεφανίδη «Το παιδί ως πηγή έκφρασης στην τέχνη».


Συνολικά, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σχολικής Ψυχολογίας, εκτός από τις προφορικές ανακοινώσεις που ταξινομήθηκαν σε 46 θεματικές συνεδρίες και τις αναρτημένες ανακοινώσεις, υπήρχαν επίσης 4  προσκεκλημένα στρογγυλά τραπέζια, 27 συμπόσια και 4 εργαστήρια. Τα προσκεκλημένα στρογγυλά τραπέζια αφορούσαν την εκπαίδευση των σχολικών ψυχολόγων στον ελληνικό και διεθνή χώρο, τον ρόλο του σχολικού ψυχολόγου στα διαφορετικά εκπαιδευτικά πλαίσια αλλά και τις εμπειρίες, απόψεις και δράσεις των μαθητών και γονέων στο πλαίσιο του σχολείου. Τα εργαστήρια αφορούσαν θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης αυτοκτονιών  και σχολικού εκφοβισμού στο πλαίσιο του σχολείου καθώς και θέματα αντιμετώπισης μαθησιακών δυσκολιών και προβλημάτων συμπεριφοράς και ενίσχυσης κινήτρων παιδιών και εφήβων για τη μάθηση και τη σχολική επιτυχία.
Στο πρόγραμμα κοινωνικών εκδηλώσεων του Συνεδρίου περιλαμβάνονταν μουσικές εκδηλώσεις με μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης και με φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.


Ιδιαίτερα σημαντική στο Συνέδριο αυτό ήταν και η συμμετοχή των ίδιων των μαθητών με διάφορους τρόπους. Αξίζει να τονιστεί η δημιουργική συμμετοχή πολλών μαθητών-σχολείων στο μαθητικό/σχολικό διαγωνισμό αφίσας που προκηρύχθηκε από το Συνέδριο με θέμα: «Το δικό μας σχολείο...» «Τι μου αρέσει στην τάξη μου, γιατί το σχολείο μου είναι σημαντικό για μένα». Στο πλαίσιο του διαγωνισμού αυτού δόθηκε η δυνατότητα στα σχολεία να αναδείξουν την οπτική των μαθητών/τριών και να προβάλουν τον κεντρικό τους ρόλο ως σταθερού πλαισίου ανάπτυξης, μάθησης και στήριξης των μαθητών/τριών. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, επιδόθηκαν βραβεία και διακρίσεις σε σχολεία που συμμετείχαν στο διαγωνισμό αυτό  και τα έργα τους περιλήφθηκαν στο πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site του Συνεδρίου πατώντας εδώ